dinsdag 30 maart 2010

Onderzoek & Productschets

Heb onderzoek gedaan naar hoe zonnepanelen, luchtvochtigheidsmeters en windmeters eruit zien: Ik heb alleen de producten weergegeven waarvan ik denk dat ik er iets mee kan in mijn ontwerp. (Klein en compact, precies wat ik nodig heb)

Zonnepanelen:



Luchtvochtigheidsmeter:





Windmeter:




Mijn uiteindelijke schets van het product:



Transnatural - Multiplex

Op woensdag 10 maart 2010 gingen we met alle Lifestyle klassen naar de tentoonstelling Transnatural in het Trouwgebouw in Amsterdam.

De tentoonstelling ging over de fusie tussen natuur en technologie en in de tentoonstelling was te zien wat er van die fusie tot nu toe terecht was gekomen.

'Technologie kan de natuur eindeloos uitbreiden, maar moet zich dan wel aan een aantal regels houden. Stonden natuur en technologie aanvankelijk tegenover elkaar, nu is een conceptuele fusie aanstaande. Resulterend in een nieuwe, rijke en tolerante wereld.'


De ruimte was heel gaaf, echt een soort oud industrieel gebouw en de tentoonstelling was in de kelder. De ruimte was redelijk groot.

Gelukkig was er een gids die ons wat ging vertellen bij elk werk alleen als je met +/- 26 leerlingen x 3 klassen = 78 leerlingen staat is het soms nogal moeilijk om wat te verstaan...


Het eerste wat we te zien kregen was de Mud Tub (Thomas Gerhardt). Dat is een organische (experimentele) interface waarmee je een computer kunst aansturen door met je handen in de modder de duwen, slaan of te kneden. Er konden op die manier 3 verschillende spelletjes worden gespeeld.




Wat ik ook opmerkelijk vond was de Prickbot (Ralf Schreiber). Dit is een kleine robot die zichzelf voorziet van zonne-energie; hij "leeft" op een soort lichtplateau van een overheadprojector en wordt gevoed door het licht. Zo maakt hij willekeurige bewegingen en prikt kleine gaatjes in een aluminiu blad. Er onstaat zo een soort sterrenhemel wat langzaamaan in een 'supernova' verandert.




Wat ik ook bizar, maar daardoor ook wel weer interessant, vond was de Biojewellery (Tobie Kerridge). Dit waren twee ringen gemaakt uit beenmerg die een stel ook daadwerkelijk als trouwringen had gebruikt! Het is een alternatief om te laten zien wat met botweefsel dat buiten het laboratorium wordt gekweekt, kan worden gedaan.

Deze trouwringen zijn zo'n toegepast alternatief.




Een hele komische installatie vond ik de Hairy Banjo en de Meat Market (Joan Healy). In Hairy Banjo gebruikt ze haar eigen haar als onderdeel van een muziekinstrument. De haren vormen snaren die verbonden zijn met microfoons en speakers. De bezoekers kunnen wat spelen en opnemen, wat daarna verstrekt wordt afgespeeld. In het midden zie je een glimps van het gezicht van Joan Healy.

Bij Meat Market wil eigenlijk de spot drijven met de heersende culturele houdingen tegenover onze vleesconsumptie en op de manier waarop sex wordt gepresenteerd en gewaardeerd. Ze doet dit doormiddel van vlees laten bewegen en 'dansen' d.m.v. een installatie. Bij Transnatural was ook een ijskast te zien, met daarin allemaal lappen vlees en bovenin een discobal en discolicht. (Een bar/nachtclub waar mensen een sexueel getinte en expliciete dresscode hebben)



Het werk waar ik mee wil afsluiten en wat mij het meest is bijgebleven is Bit.fall (Julius Popp) bij deze installatie wordt het abstracte proces van het stromen van actuele informatie in onze maatschappij vertaald in een waterval van woorden. Nieuws van het internet wordt vertaalt door de software naar de Bit.fall en zo ontstaat er een 'waterval' van honderden gesynchroniseerde druppels die woorden vormen. 'Bit.fall onderscheidt twee systemen - natuur met haar eigen regels en wetten - en - culturele informatieprocessen en waarden.'

Ik vond deze installatie zo indrukwekkend dat ik er een filmpje van MOEST maken, hieronder te bewonderen:




Al met al was Transnatural een hele interessante, vernieuwende en leerzame tentoonstelling en het heeft mij zeker geinspireerd om aan de slag te gaan met mijn eigen concept. Hoewel niet alles duidelijk was aangegeven (van wie een werk was) was het ook redelijk overzichtelijk.

donderdag 18 maart 2010

Werk in de les

Experiment met technologie (in dit geval led lichtjes) in kleding.
Vastgestikt met soort ijzergaren:


Achterkant (boven)

Werkende lichtjes!

woensdag 17 maart 2010

Concept

Ik wil een concept bedenken aan de hand van het Hemelse/ Ideale lichaam:

Vooral in ogenschouw genomen dat een lichaam adequaat kan reageren op natuurrampen.
Om dit te verwezelijken is het natuurlijk nodig dat men op de hoogte zijn van het weer en het klimaat.
Bijna iedereen kijkt naar het weerbericht op tv of in de krant maar dit is niet altijd efficient en wordt nog weleens vergeten.
Hoe vaak is het niet gebeurd dat 's ochtends mooi weer is en dat je weggaat in je lekkere zomerse kloffie en je met je zonnebril en dat later op de dag het weer gigantisch omslaat. Daar sta je dan in de regen in je linnen broek.
Daarom heb ik bedacht dat het handig zou zijn om in een kledingstuk een soort mobiele weermeter in te bouwen. Deze meet de luchtvochtigheid en de sterkte van de zonnestralen en de hoeveelheid UV straling. Dus het is ook handig op zomerse dagen om te waarschuwen dat de zon bijvoorbeeld heel sterk is en dat je weet dat je je moet insmeren of uit de zon moet gaan.
Hij geeft aan wanneer het gaat regenen, wanneer het hard gaat waaien en hoe sterk de zon schijnt.
Nou vraag je je natuurlijk af of het handig is als het aan 1 kledingstuk is bevestigt, dan kan je het natuurlijk niet altijd overal mee naartoe nemen tenzij je elke dag hetzelfde draagt.
De oplossing hiervoor is dat het klein en draagbaar is. Je kan het dus vastmaken aan wat je wil. Je kan het bijvoorbeeld op de schouder van je jas bevestigen maar er ook weer afhalen.
Het moet er dan natuurlijk wel een beetje stylish uitzien, daarom wil ik het inspireren op:




Rechtsboven (schoudervullingen)



Het is alleen wel wat platter en kleiner want het moet natuurlijk wel praktisch blijven. De bovenkant zijn zonnepanelen en aan de zijkanten zijn ingangen voor wind en ook om de luchtvochtigheid te meten.
Er zit een functie op die elk uur meet en je krijgt de waarden dan naar je mobiel gestuurd.

dinsdag 16 maart 2010

Opdracht

Bedenk een scenario voor een kledingstuk of een lichaamsvelengstuk (denk aan voorbeelden t/m een staart of insecten zintuigen etc.) die zou passen in een ideale of helse wereld.

Wie zou het gebruiken, hoe zouden ze het gebruiken (interactie), voor welke gelegenheid, wat zou het effect zijn op hun sociale omgeving en de maatschappij?

Visualisatie
- Spread
- Collage

Onderzoek
- Verleden -> heden -> toekomstt
- Future is now

Bijhouden
- Blog